perjantai 17. lokakuuta 2008

Tappaiskeitto



Aloin tutkimaan mitä kaikkea sisäelimistä voisi tehdä, tuntuu nykyään olevan aliarvostettu energian lähde. Syöttävät kuulemma munuaiset, maksat, kielet ja sydämet kissoille ja koirille.Huh huh, mitä tuhlausta. Maksa oli ainut selvästi tunnistettava maku, sydän maistu lihalle ja munuaisissa oli mieto maku, ei aina tiennyt, kumpaa oli lusikassa sydäntä vai munuaista. Tässä, niille joille sisälmykset ei tuota ongelmia, maukkaan ja ravitsevan keiton ohje.

Aineet:

2 l vettä tai lihalientä 

150 g sipulia hienonnettuna (2 sipulia)
500 g perunaa kuutioina (puolet kilon pussista)
150 g porkkanaa kuutioina (3 porkkanaa)
300 g naudan sydäntä 
300 g naudan maksaa 
300 g naudan munuaisia 
8 kpl kokonaisia maustepippureita 
suolaa 
nokare voita

Voi nuo sisälmykset olla kotoisin porsaasta, lampaasta tai riistastakin, ei väliä. 


Tee näin:

1. Kuumenna vesi tai liemi kiehuvaksi. Lisää sipuli ja pippurit. Mausta suolalla, jollet käytä valmiiksi suolattua lihalientä. Sydän on leikattu valmiiksi auki lihantarkastajan toimesta, ei muuta kuin huuhtele kylmällä vedellä ja laita kattilaan. Keittele niin kauan että liha on pehmeää, noin 1-2 tuntia. 

2. Poista munuaisista rasva ja suonet, viillä auki ja ryöppää nopeasti (munuaiset kylmään veteen kattilaan, kuumennus kiehuvaksi ja valutus) – tämä miedontaa munuaisten makua useamman suuhun sopivaksi. Kaada ryöppäysliemi pois. 

Leikkaa munuaiset sopivan kokoisiksi palasiksi. Laita sitten munuaiset johonkin astiaan odottelemaan vuoroaan, niitä ei vähän aikaan tarvita.

* Käytin porsaan munuaisia ja ei siinä ainakaan näkynyt mitään suonia ja rasvaa. Leikkasin munuaiset halki ja poistin näkyvissä olevan valkoisen osan. Oli vähän hankalaa, mutta lähti se siitä pois. Ehkä pitäisi keittää ensin kypsäksi ja sitten poistaa.

3. Huuhtele maksa kylmällä vedellä ja poista pinnasta kalvo. En tiedä mikä on hyvä tekniikka siihen, mutta minä ainakin leikkasin terävän viillon kalvon alle jotta sain kiinni reunasta ja vedin sitä pois terävällä veitsellä auttaen. Ei siihen kalvoon kuole, on vaan vähän sitkeää kun pureskelee maksan palaa. 

Leikkaa maksa sopivan kokoisiksi kuutioiksi ja laita sitten vaikka samaan astiaan kuin missä munuaiset ovat odottelemaan vuoroaan. Astian voi tietysti laittaa jääkaappiin, ei pilaannu hyvät eineet.

4. Sitten kun sydän on kypsä, ota se pois liemestä ja anna jäähtyä. Leikkaa se sitten sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita sivuun odottelemaan.

5. Pilko perunat ja porkkanat sopiviksi ja keitäa n. 10 min. sydämen keittoliemessä. Lisää sitten maksa ja munuaiset ja keitä vielä n. 20 min. 

6. Paranna halutessasi nokareella voita. Tarkista suola. Tarjoa runsaan tuoreen leivän ja voin kera. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuttu juttu,kaikki on käytetty hyväksi,riistasta lähtien. On terveellistä ja maukasta ruokaa.

Anonyymi kirjoitti...

70-luvulla kotitaloustunnilla vielä opetettiin eri sisäelinten ruoaksi valmistus ja lihamestari näytti possun paloittelun.