Aineet:
5 dl vettä tai esim kasvisten keitinlientä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia tai sokeria
5-6 dl ohrajauhoja
5-6 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna tai ½ dl öljyä
Ohje:
Seikoita kädenlämpöiseen veteen tai kasvisliemeen hiiva, suola ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita hyvin. Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt voisula tai öljy.
Alusta taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoilta irtoavaksi. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia liinan alla vedottotamassa ja lämpimässä paikassa.
Vaivaa taikina ja leivo siitä kaksi limppua. Kohota ne liinan alla hyvin, 20 minuuttia. Pistele leivät tai tee muutama viilto leipien pintaan terävällä veitsellä. Sivele leivät vedellä ja nosta uuniin.
Paista 200 asteessa, alimmalla ritilätasolla 30-40 minuuttia.
Hiivaleipää kutsutaan Tampereen seudulla rieväksi ja Tamperettakin josku Riväkyläksi. Rievä tarkoittaa tuoretta. Leipä on osittain ohrajauhoista leivottua, kosteaa ja tuoreena syötävää leipää.
Lähde: ET-lehti 9/2009
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti