perjantai 29. elokuuta 2008

Leipäkoneohjeita

















Löysin vanhempieni vintiltä vanhan leipäkoneen ja ajattelin kokeilla sitä josko se vielä toimisi. Ei muuta kuin töpseli seinään ja valot syttyi ohjauspaneliin. Hyvä, nyt oli kone, mutta ei ohjeita. Onneksi on Google keksitty. Laitan tänne tulokset. 

leipäkoneohjeita
Kirjoittanut: manna 17.5.2001 klo 22.31

Hei,
tein näitä työkseni joskus kauan sitten... Tässä
muutama. Mittaa ainekset mittalusikkasarjalla;
tarkka mittaaminen on olennaista. Nämä on
mitoitettu Hugin- tai Sense-koneelle. Kaada
ainekset luetellussa järjestyksessä
leivinkulhoon. Käytä kylmää vettä. Tee
kuivahiivalle pieni kuoppa jauhojen keskelle.
Käynnistä kone.Kurkista koneeseen silloin
tällöin, ja katso, että taikinasta muodostuu
napakka pallo. Jos se venyy seinien välissä,
lisää hiukkasen jauhoa. Pidä silmällä kohoamisen
aikana; painele varovasti vähän alaspäin, jos
taikina uhkaa kohota kanteen saakka (riippuu mm
taikinan pehmeydestä ja lämpötilasta)

Kauraleseleipä
2,5 dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
5 dl vehnäjauhoa
1 dl kauraleseitä
1,5 tl kuivahiivaa

Auringonkukkaleipä
2,5 dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl ruisjauhoa
4,5 dl vehnäjauhoa
1,5 tl kuivahiivaa

Grahamleipä
2,5 dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl grahamjauhoa
4 dl vehnäjauhoa
1,5 tl kuivahiivaa

Hiutaleleipä
2,5 dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1,5 dl ohra-, kaura- tms puurohiutaleita
4,5 dl vehnäjauhoa
1,5 tl kuivahiivaa

Pähkinäleipä
2,5 dl vettä
2 rkl öljyä
2 rkl maitojauhetta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl hienoa hasselpähkinäjauhetta
2,5 dl hiivaleipäjauhoa
3 dl vehnäjauhoa
1,5 tl kuivahiivaa

Porkkanaleipä
2 dl vettä
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia tai fariinisokeria
(1 tl kuninaa)
(1 tl anista tai fenkolia)
1 dl hienoa porkkanaraastetta (1 pieni porkkana)
1 dl grahamjauhoa
4 3/4 dl vehnäjauhoa
2 tl kuivahiivaa


Ranskanleipä
Kirjoittanut: Leipuri. 23.8.2001 klo 20.34

Mittaa aineet tarkasti kulhoo.
Resepti. Ranskanleipä.
6 dl vehnäjauhoja
1.5 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä
2 tl kuivahiivaa tai 1/3 pak.tuorehiivaa
2.3 dl vettä

Kyllä maistuu.


Hapaneipää leipäkoneella
Kirjoittanut: Paprika 18.5.2001 klo 08.10

HAPANLEIPÄ

Juuri:
4 dl vettä
1 pitkä hapankorppu
( 3 palaa )
4 dl ruisjauhoja

Lisää juureen :
2 tl kuivahiivaa ( tai ½; 50 g isosta hiivasta)
1 rkl siirappia
1/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja ( leivontakarkeita vehnäj.)

1. Murenna hapankorppu kädenlämpöiseen veteen ja
sekoita siihen jauhot.
- Juuren tulee seistä 12 - 24 tuntia välillä
sekoittaen..
2. Ota valmista juurta talteen 2 rkl seuraavia
kertoja varten. ( Säilyy parhaiten pakastimessa )
1. Sekoita lisättävät ainekset juureen ja lisää
tarvittaessa vettä jos taikina on liian kuivaa.
sekoita taikina vahvalla ruokalusikalla hyvin,
taikinan tulee olla notkeahkoa ei liian löysää.
2. Siirrä taikina leipäkoneen kulhoon. Tasoita
taikinan pinta hyvin esimmerkiksi ruokalusikalla.
3. Käynnistä kone heti. Ajastinta ei voi käyttää
hapanleivän teossa..
Havainto:Hapanleivän teko leipäkoneella poikkeaa
tavanomaisesta siksi, vaivaa käsin juureen
lisättävät taikinan ainekset ennen kulhoon
laittoa

Vinkki: Ota valmia leipä koneesta ja anna leivän
seistä kulhossa n. 10 min. irtoaa kulhosta
helpommin.
Leikkaan leivän seuraavana päivänä siivuihin ja
kuivatan 125 astetta uunissa 25 min pieni
puukapula luukun välissä ja leivät säilyvät
hyvin, jolle tule syötyä.

Kauraleseleipä Hyvänmakuinen ruokaleipä

5 dl sämpylävehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä ( kauraryyniä tai
vehnäleseitä )
(1 rkl kuminoita morttelissa survottu, ei tareen
jos ei tee kuminaleipää )
(1 rkl kuivamaitoa , antaa makua ei tarpeen )
1½ tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia ( 1 rkl sokeria vaihtoehtona )
1-2 rkl öljyä ( voita tai margriinia )
2½ vettä ( kylmää )

1
Mittaa kuivat aineet paistovuokaan ohjeen
järjestyksessä.
2
Lisää siirappi, öljy ja vesi.
3
Valitse ohjelma ja paina käynnistinnappia.

MAUKAS OMENALEIPÄ
Tähän leipään ihastut.

1 dl omenarouhetta
2-1½ dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 dl grahamjauhoja
4½ dl vehnäjauhoja
1½ tl kuivahiivaa

* Mittaa aineet paistovuokaan an-
netussa järjestyksessä.
* Valitse ohjelma ja paina käyn-
nistysnappia

8.10.2008 
Löytyi tämän lähde.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa, halusin vain jättää suuret kiitokset näistä ohjeista!

Olen jo pitkään omistanut kyseisen leipäkoneen, eikä ohjeita enää tietenkään missään tallella. Eli iso kiitos!