sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Gulassi



Ensimmäisen kerran kuulin gulassista Sotamies Svejkin seikkailuissa telkkarissa. Svejk oli sidottu jostain syystä puuhun kiinni ja jotkut teki gulassia. Svejk kiemurteli köysissä ja maha kurisi nälästä ja mieli teki kovasti ruokaa. En muista saiko. Mies parka. Elämä on epäreilua.

Jonkun aikaa sitten tuli telkasta joku ruokaohjelma jostain miehestä joka kuljeksii eri maissa maistamassa paikallisia herkkuja. Silloin taisi olla Unkarissa. Ohjelmassa tekivät gulassia ulkona nuotion päällä olevassa keittoastiassa joka roikkui kolmijalassa. Kokki painotti että siihen ei tule tomaattia, mutta kun googlasin ohjeita, aika monessa oli tomaattia. Kaikissa kotimaisissa oli tomaattia mukana. Löysin sitten tämän ohjeen ja suomensin sen. Sen takia innostus tuohon mittamuunnos taulukkoihin. Laitoin sitten porkkanaa vaikka ohjeessa ei ollut. Mykytaikinaan voi laittaa jauhoja enempi, omastani tuli liian löysää, ei meinannut irrota lusikasta. Maittavaa oli, täytyy tehdä toistenkin. Mitä nyt suolaa ja pippuria oli liian vähän, mutta niitähän saa myllystä lisää.

OHJE:

n. 1 kg naudanlihaa (käytin naudan palapaistia, sianlihaakin voi käyttää)
1 tl suolaa
2 sipulia
2 rkl sianihraa tai öljyä
2 rkl paprikajauhetta
2 kpl laakerinlehtiä
1 l vettä
4 kuorittua ja kuutioitua perunaa
1/4 tl mustapippuria

Leikkaa liha 2-3 cm kuutioiksi, lisää ½ tl suolaa.
Hienonna sipulit ja ruskista ne rasvassa (sianihra) lisää lihat ja paprikajauhe. Hauduta pienellä lämmöllä lihan omassa nesteessä tunnin verran.

Lisää 1 l vettä, kuutioidut perunat ja loput suolasta. Laita kansi päälle ja anna hautua kunnes perunat ovat kypsiä ja liha mureaa.

Valmista mykytaikina:

1 muna
6 rkl vehnäjauhoja
1/8 tl suolaa (ripaus)

Riko muna kulhoon ja sekoita jauhot sekaan. Anna asettua ½ tuntia. Tee teelusikan kokoisia mykyjä ja laita ne gulassin sekaan. Anna hautua kannen alla n. 5 minuuttia kunnes mykyt ovat nousseet pintaan.

Tarjoa kuumana smetanan kera.

Ei kommentteja: