Maailmassa on monia mittajärjestelmiä. Tässä tutuksi muunnettuja mittoja helpottamaan ulkomaisten reseptien onnistumista.
Ulkomaiset mitat
Painoja eli massaa
1 unssi (ounce, lyh. oz) = 28,35 g
1 naula (pound, lyh. lb) = 453,6 g
ja toisinpäin
1 gramma = 0,035 unssia
1 kilo = 2,205 naulaa
eli hieman pyöristäen
15 g = 1/2 oz
25 g = 1 oz
50 g = 2 oz
75 g = 3 oz
100 g = 4 oz
175 g = 6 oz
200 g = 7 oz
250 g = 8 oz
275 g = 9 oz
300 g = 10 oz
350 g = 12 oz
500 g = 1 lb
750 g = 1 1/2 lb
1 kg = 2 lb
Tilavuuksia
Amerikkalaisittain:
1 pintti nestettä (liquid pint) 4,7 dl
1 kuppi (cup) 2,4 dl
1 kuiva pintti (dry pint) 5,5 dl
1 Qt. = 4 cup = 0.25 gallon = 9.63 dl
Englantilaisittain:
1 pintti (pint) 5,7 dl
1 kuppi (cup) 2,8 dl
Lyhenteitä
Tsp = teelusikka
Tblsp = ruokalusikka
Lämpötilojen muuntaminen
Celsiukset Fahrenheiteiksi:
Kerro luku 9:llä, jaa tulos 5:llä ja lisää siihen 32. Esim 100 ° C x 9 = 900 : 5 = 180 + 32 = 212° Fahrenheitia.
Fahrenheitit Celsiukseiksi:
Vähennä luvusta 32, kerro 5:llä ja jaa 9:llä.
Esim. 212°F - 32 = 180 x 5 = 900 : 9 = 100°C.
Uunilämpötilat
Celsius Fahrenheit Kaasu
110°C 225°F 1/4 haalea
120°C 250°F 1/2 haalea
140°C 275°F 1 melko lämmin
150°C 300°F 2 melko lämmin
160°C 325°F 3 lämmin
180°C 350°F 4 lämmin
190°C 375°F 5 melko kuuma
200°C 400°F 6 melko kuuma
220°C 425°F 7 kuuma
230°C 450°F 8 kuuma
240°C 475°F 9 hyvin kuuma
Lähde: http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/vihjeet_ja_oppaat/ruoanvalmistus/mitat/fi_FI/ulkomaiset_mitat/
Muita muunnoksia
1 dl = 6 - 7 rkl = 100 ml
1 rkl = 3 tl = 15 ml
1 tl = 5 ml
1 maustemitta = 1 ml
Muistettava munasta
1 keskikokoinen muna = 55 - 60 g (koko merkitty pakkaukseen)
Tilavuudeltaan
1 muna = 3 - 4 keltuaista
1 dl = 2 pienehköä munaa
1 dl = 6 keltuaista
1 dl = 3 - 4 valkuaista
Hiiva
1 pala tuoretta hiivaa painaa 50 g, sen voi korvata 2 pussilla (22 g) kuivahiivaa. Tuore hiiva murennetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Kuivahiiva lisätään jauhoihin sekoitettuna 42 asteiseen nesteeseen.
1 dl:n painoja
vehnäjauhot 65 g
grahamjauhot 60 g
ruisjauhot 55 g
perunajauhot 70 g
hiivaleipäjauhot 60 g
sämpyläjauhot 60 g
kaurahiutaleet 35 g
kaakaojauhe 45 g
sokeri 85 g
fariinisokeri 75 g
siirappi 130 g
rusinat 60 g
mantelit, pähkinät 60 g
öljy 90 g
sulatettu voi tai
margariini 100 g
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti