Olen pohjanmaalta kotoisin ja muistan kun syötiin papan kanssa tätä. Kuulemma kysyin aina papalta että syötäisiinkö "mustaa puuroa". Verileivän tein itse, koska kaupasta ei löytynyt. Tein leivästä kuutioita ja kuivasin ne uunissa 125 asteen lämmössä kunnes ne olivat kuivia, oliskohan mennyt n. tunti. (Kuivattuja paloja oli mukava rouskuttaa ihan sinälläänkin, olutta tietysti kyytipoikana.) Äidin mukaan lopuksi laitettiin sekaan maito - vehnäjauhosuurus.
1 verileipä
1 - 2 litraa vettä (riippuu leivän määrästä)
Ohje:
Laita vesi kiehumaan ,paista lihat.Laita lihat veteen rasvoineen. Lisää viipaloidut verileivänpalat suola ja muut mausteet maun mukaan. Älä keitä hajalle.
Verileipä
3 ½ dl verta
1½ kaljaa tai vettä (minulla sattui olemaan kotikaljaa)
25 g hiivaa
1 rkl suolaa
n. 1 dl ruisjauhoja
n. 2 dl vehnä tai ruisjauhoja
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja sekoita.
2. Lisää jauhot ja alusta.
3. Kohota taikina.
4. leivo 4 matalaa leipää, kohota, pistele leivät ja paista 200 asteisessa uunissa. n. 30 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti