tiistai 21. huhtikuuta 2009

Limoncello

Limoncello - italialainen sitruunalikööri

10 kauniskuorista sitruunaa
1 litra Finlandia Lime Vodkaa (2 ploa)
1 litra vettä
1 kg sokeria

Pese sitruunat saippuavedessä. Kuori sitruunoista keltainen ohut osa. Laita kuorisuikaleet pulloon/purkkiin ja kaada päälle vodka. Jätä pullo ikkunalaudalle pariksi viikoksi. Siivilöi kuoret pois. Kiehauta vesi ja sulata sokeri siihen. Yhdistä keltaiseksi, sitruunaiseksi makuuntunut vodka ja sokeriliemi. Laita likööri kylmään vähintään kuukaudeksi.
(Loppukesällä maistuu jo parhaalta, mutta silloin jäljellä ei ole enää paljon … ;))

Tästä ei tule kovinkaan makeaa eikä kovinkaan vahvaa (20 %) mutta juuri sellaisena se kesän lämpiminä päivinä hyvin jäähdytettynä maistuukin parhaalta.




Limoncello (sitruunalikööri)

Raaka-aineet:

5 käsittelemätönta sitruunaa
5 dl 60 % alkoholia
5 dl vettä
5 dl sokeria
5 rosepippuria
kanelitanko
3 neilikkaa
ripaus muskottipähkinää

Ohjeet

1. Leikkaa sitruunoista vain kuoren keltainen osa. Siivujen on oltava melkein lapikuultavia eika niissä saisi olla yhtään valkoista osaa. Silppua leikkaamasi kuoret pieniksi. Laita ne hermeettisesti suljettavaan, isoon purkkiin ja kaada päälle alkoholi. Anna hautua n. 15 päivää. Sekoita päivittäin. Sitruunan kuoret muuttuvat valkoiseksi ja alkoholi keltaiseksi.

2. Kun tämä aika on kulunut, suodata siivilällä. Lisää joukkoon vesi, sokeri ja mausteet. Anna hautua taas 10 päivää sekoittaen päivittäin niin, että sokeri sulaa, ja suodata kahvinsuodattimella tai sideharsolla. Tämä vie aikaa, mutta se kannattaa tehdä kunnolla.

Tuloksena on raikasta ja kirkasta limoncelloa.

3. Jaa pulloihin ja tarjoile jääkylmänä. Harjoitus tekee tämän reseptin kohdalla mestarin. Jotkut laittavat enemman vettä, vähemman sokeria jne. Kokeile ja löydä oma kultainen keskitiesi.


17.07.09
Laitoin sitruunan kuoret hautumaan saunalahteen. Ensimmäinen päivä elokuuta lisätään sitten sokeri ja mausteet. Odotellaan...


Sitruunan kuoret pullossa. Sitä ennen siinä oli Paul Masson valkoviiniä.

22.07.09
En minä jaksanut odottaa 15 päivää, otin jo kuoret pois.

Kiehautin veden ja sulatin sokerin siihen. Annoin jäähtyä. Sekoitin sokeriliemen ja mausteet sekaan.

30.07.09
Maistoin jo juomaa hiukan, hyvälle maistui. Täytyy nyt malttaa pitää näppinsä erossa siitä. Laitan sen jonnekin sellaiseen paikkaan jossa se ei ole koko ajan näkyvillä.

Limoncello-resepti

10 sitruunaa
7,5 dl votkaa
3 1/2 kupillista vettä
2 1/2 kupillista sokeria

Irrota kuori sitruunoista. Erota valkoinen hedelmäliha kuorista. Laita kuoret sopivaan astiaan ja kaada votka päälle. Peitä astia muovikalvolla ja jätä silleen aivan tavalliseen huoneenlämpöön. Odota.

Neljä vuorokautta myöhemmin

Kiehauta vesi paistinpannulla ja sulata sokeri siihen. Siihen menee noin viisi minuuttia.
Viilennä sokerisiirappi täysin. Kaada se vasta sitten vodkasekoituksen päälle.
Peitä astia, jätä se huoneenlämpöön. Odota.

Vuorokautta myöhemmin

Siivilöi limoncello. Pullota neste. Sinetöi pullot ja laita kylmään. Odota.Juotavissa neljän tunnin kuluttua, mutta säilyy kuukauden, jos säilyy.


Ei kommentteja: