sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

YRTTILEIPÄ LEIPÄKONEELLA



TAIKINA:

2 ½ dl vettä
yrtit
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2-3 tl kuivahiivaa

YRTIT JA MUUT VIHANNEKSET:
1 rkl Oreganoa
1 rkl Rosmariinia
1 rkl Tinjamia.
1 tl valkosipulijauhetta.
Kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna.

Kaada ainekset luetellussa järjestyksessä leivinkulhoon. Valitse ohjelma (Hugin koneella 'time saver') ja paina 'start'.

Yrttien määrä on kokeellinen, jostainhan sitä pitää aloittaa.

torstai 9. heinäkuuta 2009

Banaanileipä



4 isoa kypsää banaania
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa

Vatkaa voi ja sokeri yhteen, lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää seos vähitellen vaahtoon.
Soseuta banaanit ja lisää sose taikinaan.
Laita taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa 60 minuuttia.
Anna kakun vetäytyä 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Pistaasivaahto:
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
pistaasipähkinöitä

Vatkaa kerma notkeaksi vaahdoksi ja mausta sokerilla.
Lisää vaahtoon makusi mukaan rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Korvasin kermavaahdon purkkivaahdolla ja ripottelin tummaa suklaarouhetta pähkinöiden sijasta. (Löysin kaupasta Marabou Premium 70% cocoa suklaata.) Hyvää oli suklaan kera ja mikä tuoksu tuli keittiöstä kun leipä alkoi olemaan valmis! Namia.

Banaanileivän ohje löytyi täältä. Ja löytyy sieltä muitakin mielenkiintoisia ohjeita.

perjantai 3. heinäkuuta 2009

Jambalaya



Aineet:

300 g broilerin fileesuikaleita
250 g palvikinkkua
1 makkara (kabanossia sattui löytymään kaapista)
250 g katkarapuja
n. 1 dl pitkäjyväistä riisiä
2 kanaliemikuutioita
1 sipuli
½ vihreä paprika
½ punainen paprika
½ keltainen paprika
kevätsipulia tai ruohosipulia, jopa purjoa
n. 100 g varsiselleriä (3-4 vartta)
3 murskattua valkosipulinkynttä
suolaa
oliiviöljyä
1 prk tomaattimurskaa chilillä maustettuna
kuivattua timjamia
jalapenoja purkissa (rainbow texmexican jalapenoviipaleet)
(worcestershiresaucea)
(cayenne- tai chilipippuria ja / tai tuoreita chilipalkoja)

Paloittele kaikki valmiiksi ennen pannuun laittoa:

1. erä
paloiteltu broilerin liha
paloitellut varsisellerit
hienonnettu sipuli
murskatut valkosipulinkynnet

2. erä
ohueksi leikattu makkara
suikaloidut paprikat
hienonnetut kevätsipulit
jalapenoviipaleita

Käytä isoa paistinpannua tai paistokasaria koska muuten tulee hyvin pian laidat vastaan, myös kansi tarvitaan.

Kuumenna paistokasari, lisää öljy ja ruskista broilerinliha. Lisää 1. erän kasvikset sekaan. Pienennä lämpöä ja paista kunnes broileri on kypsää. Nosta kaikki pois panulta toiseen astiaan.

Kuumenna pannu uudestaan ja lisää öljyä jos on tarvetta. Kaada pannulle 2. erä. Paista n. 5 minuuttia. Kaada sekaan tomaattimurska, ½ dl vettä, kanaliemikuutiot ja mausteet. Lisää riisi ja anna muhia kannen alla kunnes riisi on kypsää, n. 20 minuutia.

Lisää 1. erän aineet + katkaravut pannuun ja kuumenna nopeasti. Koeistele annos persilja- tai ruohosipulisilpulla.

Ohjeen, jota vähän sovelsin, löysin täältä. Sivustosta löytyy muitakin hyviä ruokaohjeita.

PS. Oli muuten hyvää tortillan täyteenäkin.



maanantai 29. kesäkuuta 2009

Kaisersalaatti



1/2 pss kierremakaronia (3 dl)
1 pss herne-maissi-paprikaa
tuorekurkkua (1)
herkkukurkkua (1)
1 pkt kaiserwurstia tai kannuswurstia
pätkä purjoa
edamjuustoa

(porkkanaraasttetta 1 isosta porkkanasta)
(4-5 kpl keitettyä uutta perunaa)

Keitä makaronit reilusti suolalla maustetussa vedessä. Hienonna muut pieniksi kuutioiksi. Kaikki sopivaan astiaan ja sekoita kastike sekaan.

Heitin sekaan vielä porkkanaraastetta ja perunoita kun sattui kaapista löytymään, siksi ovat suluissa.

Kokeilin ohjetta suluissa olevilla määrillä. Salaattia tuli 2 litran kattilallinen.


KASTIKE:
1 munan keltuainen (2)
½ rkl sokeria (1 rkl)
1 rkl sinappia (2)
korkillinen viinietikkaa (2)
loraus vettä (½ dl)
rypsiöljyä (1dl)

Laita kaikki muut kastikeaineet tehosekoittimeen paitsi öljy. Käynnistä kone ja valuta öljy hitaasti sekaan. Minun koneessa ainakin on kannessa astia johon öljyn voi kaataa ja astian pohjassa on reikä josta öljy juoksee sekaan.

Kastikkeen ohje näyttää majoneesin ohjeelta. Ehkä siihen voisi käyttää jotain kaupan valmista majoneesia.

Lähde: Googlella löysin, mutta en enää muista mistä. En älynnyt ottaa linkkiä talteen.

23.07.09 No nyt löytyi tuon ohjeen lähde.

lauantai 27. kesäkuuta 2009

Ohrainen hiivaleipä eli rievä



2 kpl

Aineet:
5 dl vettä tai esim kasvisten keitinlientä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia tai sokeria
5-6 dl ohrajauhoja
5-6 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna tai ½ dl öljyä

Ohje:
Seikoita kädenlämpöiseen veteen tai kasvisliemeen hiiva, suola ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita hyvin. Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt voisula tai öljy.

Alusta taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoilta irtoavaksi. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia liinan alla vedottotamassa ja lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikina ja leivo siitä kaksi limppua. Kohota ne liinan alla hyvin, 20 minuuttia. Pistele leivät tai tee muutama viilto leipien pintaan terävällä veitsellä. Sivele leivät vedellä ja nosta uuniin.

Paista 200 asteessa, alimmalla ritilätasolla 30-40 minuuttia.

Hiivaleipää kutsutaan Tampereen seudulla rieväksi ja Tamperettakin josku Riväkyläksi. Rievä tarkoittaa tuoretta. Leipä on osittain ohrajauhoista leivottua, kosteaa ja tuoreena syötävää leipää.

Lähde: ET-lehti 9/2009

sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

GRILLATUT HERKKUSIENET



Aineet:

Tuoreita herkkusieniä vihanneshyllystä, ei purkitettuja.
Aurajuustoa tai jotain muuta tuorejuustoa. Koskenlaskijajuustokin käy.

Valmistus:

Poista sienistä jalka ja laita syntyvään koloon juustoa. Kääri sienen ympärille pari siivua pekonia. jotkut laittaa coctailtikkuja että pekoni pysyy sienen päällä.Ja sitten sienet grilliin, käännellään välillä. Valmiita kun pekoni on muuttunut ruskeaksi pinaltaan.

GRILLATUT BANAANIT

Aineet:

1 banaani per ruokailija
vaahrerasiirappia
vanilijajäätelöä

Valmistus:

Pane banaanit kokonaisina kuorineen grilliin. Grilli ei saa olla liian kuuma, jotta banaanit eivät halkea. Grillaa banaaneja välillä käännellen 10-15 minuuttia, kunnes kuori on kokonaan mustanruskea. Avaa kuori, lorauta vaahterasiirappia päälle ja tarjoa jälkiruokana jäätelön ja (karamellirouheen) kanssa.