maanantai 29. kesäkuuta 2009

Kaisersalaatti



1/2 pss kierremakaronia (3 dl)
1 pss herne-maissi-paprikaa
tuorekurkkua (1)
herkkukurkkua (1)
1 pkt kaiserwurstia tai kannuswurstia
pätkä purjoa
edamjuustoa

(porkkanaraasttetta 1 isosta porkkanasta)
(4-5 kpl keitettyä uutta perunaa)

Keitä makaronit reilusti suolalla maustetussa vedessä. Hienonna muut pieniksi kuutioiksi. Kaikki sopivaan astiaan ja sekoita kastike sekaan.

Heitin sekaan vielä porkkanaraastetta ja perunoita kun sattui kaapista löytymään, siksi ovat suluissa.

Kokeilin ohjetta suluissa olevilla määrillä. Salaattia tuli 2 litran kattilallinen.


KASTIKE:
1 munan keltuainen (2)
½ rkl sokeria (1 rkl)
1 rkl sinappia (2)
korkillinen viinietikkaa (2)
loraus vettä (½ dl)
rypsiöljyä (1dl)

Laita kaikki muut kastikeaineet tehosekoittimeen paitsi öljy. Käynnistä kone ja valuta öljy hitaasti sekaan. Minun koneessa ainakin on kannessa astia johon öljyn voi kaataa ja astian pohjassa on reikä josta öljy juoksee sekaan.

Kastikkeen ohje näyttää majoneesin ohjeelta. Ehkä siihen voisi käyttää jotain kaupan valmista majoneesia.

Lähde: Googlella löysin, mutta en enää muista mistä. En älynnyt ottaa linkkiä talteen.

23.07.09 No nyt löytyi tuon ohjeen lähde.

lauantai 27. kesäkuuta 2009

Ohrainen hiivaleipä eli rievä



2 kpl

Aineet:
5 dl vettä tai esim kasvisten keitinlientä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia tai sokeria
5-6 dl ohrajauhoja
5-6 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna tai ½ dl öljyä

Ohje:
Seikoita kädenlämpöiseen veteen tai kasvisliemeen hiiva, suola ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita hyvin. Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt voisula tai öljy.

Alusta taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoilta irtoavaksi. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia liinan alla vedottotamassa ja lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikina ja leivo siitä kaksi limppua. Kohota ne liinan alla hyvin, 20 minuuttia. Pistele leivät tai tee muutama viilto leipien pintaan terävällä veitsellä. Sivele leivät vedellä ja nosta uuniin.

Paista 200 asteessa, alimmalla ritilätasolla 30-40 minuuttia.

Hiivaleipää kutsutaan Tampereen seudulla rieväksi ja Tamperettakin josku Riväkyläksi. Rievä tarkoittaa tuoretta. Leipä on osittain ohrajauhoista leivottua, kosteaa ja tuoreena syötävää leipää.

Lähde: ET-lehti 9/2009

sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

GRILLATUT HERKKUSIENET



Aineet:

Tuoreita herkkusieniä vihanneshyllystä, ei purkitettuja.
Aurajuustoa tai jotain muuta tuorejuustoa. Koskenlaskijajuustokin käy.

Valmistus:

Poista sienistä jalka ja laita syntyvään koloon juustoa. Kääri sienen ympärille pari siivua pekonia. jotkut laittaa coctailtikkuja että pekoni pysyy sienen päällä.Ja sitten sienet grilliin, käännellään välillä. Valmiita kun pekoni on muuttunut ruskeaksi pinaltaan.

GRILLATUT BANAANIT

Aineet:

1 banaani per ruokailija
vaahrerasiirappia
vanilijajäätelöä

Valmistus:

Pane banaanit kokonaisina kuorineen grilliin. Grilli ei saa olla liian kuuma, jotta banaanit eivät halkea. Grillaa banaaneja välillä käännellen 10-15 minuuttia, kunnes kuori on kokonaan mustanruskea. Avaa kuori, lorauta vaahterasiirappia päälle ja tarjoa jälkiruokana jäätelön ja (karamellirouheen) kanssa.

keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Tapenade



Ohje:
2 dl mustia kivettömiä oliiveja
pari anjovisfileetä
1 - 2 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl kapriksia
2 tl dijonsinappia
mustapippuria
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl konjakkia halutessasi

Valuta oliivit. Pane kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta monitoimikoneeseen
tai tehosekoittimeen. Käytä konetta muutama sekunti. Lisää sitten öljy ohuena nauhana koneen edelleen käydessä. Tarkista maku. Tapenade säilyy
jääkaapissa useita päiviä tiiviiseen rasiaan pakattuna. Tarjoa tapenade
esimerkiksi patonkiviipaleilla. Voit paahtaa leipäset ensin molemmilta puolilta kuumassa pannussa, jossa on hiukan oliiviöljyä.

Caesar-salaatti




(5 annosta, à 140 g)

Ainekset:
1-2 kpl (400 g) rooman- eli side- tai jäävuorisalaattia
4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää tai n. 80 g leipäkrutonkeja
1-2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl parmesaaniraastetta

Kastike:
1 keltuainen
3-4 anjovisfileetä
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
1 tl sinappia
ripaus mustapippuria
1 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi

1. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kiehauta öljyssä hienonnettu valkosipulinkynsi. Lisää pannuun leipäkuutiot. Paista ne rapeiksi ja kullanruskeiksi.

2. Valmista kastike. Sekoita keltuaisen joukkoon hienonnetut anjovisfileet, sitruunanmehu, vesi, sinappi, mustapippuri ja öljy vähitellen ohuena nauhana. Mausta kastike murskatulla valkosipulinkynnellä.

3. Huuhdo salaatinlehdet hyvin, valuta ja revi laakeaan kulhoon. Kaada kastike salaatille. Ripottele päälle parmesaaniraastetta ja lisää rapeat leipäkuutiot tai -krutongit. Nostele kastike salaatin joukkoon salaattiottimilla. Tarjoa heti.

Tämä on salaatin pohja, mukaan voit lisätä katkarapuja, tonnikalaa, broileria tai kananmunaa. Keksi itse.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Vappuruudut



(10 annosta, à 65 g)

Ainekset:


1/2-1 tlk (à 580 g) Pirkka sipuli-, mauste- tai tillisilliä
3 kananmunaa
nippu tilliä
1 punasipuli
1 pkt (150 g) Pirkka graavisuolattua kirjolohifileetä
1-2 prk smetanaa tai ranskankermaa
ruukku ruohosipulia

1. Valuta sillipalat liemestään. Keitä munat koviksi eli noin 10 minuuttia. Jäähdytä munat kylmässä vedessä. Hienonna kuoritut munat kuutioiksi esimerkiksi munaleikkurilla. Hienonna tilli. Kuori ja hienonna punasipuli.

2. Kokoa kaikki ainekset matalareunaiselle kulmikkaalle vadille ruuduiksi. Koristele ruohosipulilla.Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Vinkki! Voit käyttää myös mätiä.